עולם האינטרנט הולך ומתפתח וכל הזמן נמצא בתאוצת גדילה. עם הזמן, עולים צרכים בחקיקת חוקים הקשורים לתחום זה, כלומר דיני אינטרנט. בין היתר, אפשר לראות פסיקות שקשורות לתחום זכויות יוצרים באינטרנט, ולהגבלת חופש הדיבור בתגובות של טוקבקיסטים. כאמור, זהו תחום שהולך ומתפתח ככל שנתקלים במקרים חריגים המצריכים התערבות מיוחדת. למשל כשאנשים מפרסמים יצירות מקוריות משלהם ואחר כך מגלים כי אנשים אחרים עשו ביצירות שלהם שימוש מבלי לתת קרדיט ומבלי להעביר אליהם תגמולים, ואז עולה הצורך לפנות לעורך דין העוסק בתחום דיני אינטרנט שימצא פתרון לבעיות אלו בתוך מערכת החוק של מדינת ישראל.
דיני אינטרנט – חופש הביטוי
אתרים רבים מציעים אופציה של הוספת תגובות לתוכן שמפורסם בהם, תגובות אלו נקראות טוקבקים וכל אחד יכול לכתוב טוקבק שכזה באופן חופשי. הבעיה נוצרת כאשר אנשים מגיבים באופן אנונימי, ומשמיצים אדם אחר. כשמדובר בדמויות מפורסמות למשל, הדבר יכול להיחשב כהוצאת דיבה, אך מה עושים במקרה שכותב הטוקבק נותר אנונימי מבחירה שלו? במצב שכזה יש לערב עורכי דין מהתחום של דיני אינטרנט, כאשר צריך לקבל החלטה משפטית באשר לנושא של חופש הביטוי באותה סיטואציה, חופש ביטוי שמאפשר השמצה של אדם אחר באופן פומבי, במחיר של גרימת נזק לאותו אדם. כבר קרה מקרה בו דמות ציבורית בקשה שיאתרו את כותבי התגובות באתר כלשהו, בגלל שהטוקבק שלהם היווה הוצאה לשון הרע כנגדה. מצד אחד פעולה שכזו פוגעת בחופש הביטוי, ומצד שני יש לשמור על אנשים מפעולות כמו הוצאת דיבה ולשון הרע, ולכן יש צורך בעיגון של חוקים וזכויות הקשורים לתחום הטוקבקים, במסגרת דיני אינטרנט וגלישה נאותה ברשת.
דיני אינטרנט – זכויות יוצרים
נושא נוסף שמעסיק את עורכי הדין שפועלים בתחום של דיני אינטרנט הוא שמירה על זכויות יוצרים ברשת. פעמים רבות חיפוש אחר מילות מפתח מציג תוצאות של יצירות שחוזרות על עצמן. מנוע החיפוש של גוגל "מעניש" אתרים ש"גונבים" יצירות מאתרים אחרים, אך יש צורך שדבר זה יעוגן גם במסגרת של דיני אינטרנט על מנת ליצור הרתעה כנגד פעולות שכאלו. אנשים טורחים ועמלים על כתיבת תכנים מקוריים וצריך למצוא דרכים לשמור על זכויות היוצרים שלהם. אדם הרוצה לשמור על היצירות שלו, צריך לקרוא בעצמו דיני אינטרנט שונים על מנת להבין באילו פעולות עליו לנקוט מהצד שלו באם "גנבו" לו יצירה, ומי שעוסק בתכנים באינטרנט, צריך להיות בקיא בחוקים ודינים אלו על מנת לשמור על החוק ולכבד את הכותבים. למשל חברות שעוסקות בכתיבת תכנים, יכולות להיעזר בתכנים שנכתבו זה מכבר על ידי אנשים אחרים, אך עליהן לכבד כל תוכן שמופיע ברשת, וטרם שימוש בו לבקש את רשות הכותב לפרסומו, וכמובן להעניק לו קרדיט באתר בו פורסמו תכניו, אחרת צפויים עונשים על הפרת זכויות יוצרים. ללא דיני אינטרנט שעוסקים בתחום זה, היתה בעיה קשה לאכוף נושא זה, ולשמור על היצירות של מי שכתב אותן בכוחות עצמו. בכדי לעמוד בזכויות יוצרים צריך לעמוד בקריטריונים שקבע החוק, ולכן כדאי להיות בקיא בכך. מי שעוסק בכתיבת תכנים מקוריים ומפרסם אותם באינטרנט, כדאי שייפגש עם עורך דין המתמחה בתחום דיני אינטרנט בכדי ללמוד מהי ההתנהלות הנכונה מצידו, כדי לשמור על הזכויות שלו. מנגד, חברות שעוסקות בקריאת תכנים של אחרים על מנת ללמוד מכך ולכתוב תכנים מקוריים משלהם, צריכים לדעת את החוקים בעצמם על מנת שיוכלו לשמור עליהם ולא לעבור על החוק בשוגג.