צוואה הנה מסמך משפטי אשר בו המצווה מחליט על חלוקת רכושו ונכסיו לאחר לכתו מן העולם. אדם אשר נמצא בחיים יכול לשנות את צוואתו אפילו מספר פעמים כאשר המסמך הקובע הוא כמובן המסמך האחרון שנכתב או שנאמר. בניגוד לירושות, צוואות יכולות להיות על פי ראות עיניו של הנפטר והוא יכול למעשה לחלק את רכושו לכל אחד ואחת ללא שום הגבלה.

טל איטקין

למעשה יש כאן החלטה עקרונית שהרכוש של הנפטר שייך לו גם לאחר מותו ורק הוא זה שיכול לקבוע מה יהיה עם הרכוש וכיצד הוא יתחלק. טל איטקין – עורכת דין בעל ניסיון רב בתחום הצוואות מסבירה כי יש כללים ברורים לעריכת צוואה ועל מנת למנוע תקלות לא רצויות יש להיוועץ במומחים שיכולים להקל עליכם את העבודה.

טל איטקין טוענת כי כתיבה לקויה של הצוואה יכולה להוביל לביטולה ובמקרה כזה ניתן לשנות ולתקן רק אם המצווה עדיין בחיים אך במקרה שהוא נפטר כבר הרי שמדובר במצה מורכב ומסובך שעם תשומת לב ופנייה לאנשים הנכונים בהחלט הייתה יכולה להימנע.

 

טל איטקין מפרטת על 4 הדרכים לעריכת הצוואה

צוואות ניתנות לעריכה על ידי ארבע שיטות ובכל דרך יש להקפיד על הכללים ונהלים על מנת למנוע תקלות בלתי צפויות בעתיד. טל איטקין מפרטת ומסבירה את ארבע הדרכים לעריכת הצוואה:

צוואה בעל פה- צוואה זו נעשית בנוכחות שני עדים אשר חותמים כי הצוואה נעשתה רק ברצונו של המצווה. העדים אינם יכולים לקבל זכויות בצוואה והם אינם יכולים להיות קטינים או פסולי עדות. על הצוואה אמור להופיע תאריך החתימה.

צוואה בפני רשות- צוואה אשר נערכת מול גורם מוסמך כגון שופט, דיין או נוטריון. צוואה זו בטוחה יותר שכן הסיכוי לטעויות בה נמוך יותר מאשר הצוואה בעל פה כיוון שמעורב בה גורם מוסמך.

צוואה בכת יד- צוואה אשר נכתבת אך ורק בכתב ידו של המצווה וצריכה לכלול את חתימתו ואת תאריך כתיבתה.

צוואה משכיב רע- צוואה זו תיערך ותחשב רק במידה והמצווה אינו יכול לערוך אותה בדרכים האחרות בגלל מצבו הרפואי. צוואה זו תאמר בפני שני עדים אשר ירשמו את דבריו של המצווה ועליהם מוטלת האחריות להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושות.

המאמר מוגש באדיבות הבלוג של עו"ד טל איטקין